Pillanatnyilag nincs meghirdetett időpontunk.

Házas Hétvége rövid története

1960-as évek eleje                

A II. Vatikáni Zsinat által inspirálva az 1960-as évek elején Spanyolországban Gabriel Calvo atya fogalmazta meg a Házas Hétvége alapgondolatát, és hívta életre programját. A házasfelek közötti mély érzésekig hatoló módszert fejlesztett ki, melynek a Házaspári találkozás (ez a ’Marriage Encounter’ szó szerinti fordítása) nevet adta.

1983-ban                

A Nemzetközi Házas Hétvége a titok fátyla alatt érkezett Magyarországra. 1983. novemberében két magyar házaspár vett részt egy Magdeburgban, Reinhold Ettel atya, Hanna és Wolfgang Mandl házaspár által tartott németországi Hétvégén. Ők hozták a Házas Hétvégét Magyarországra. Mindennek titokban kellett történnie. Az első, Magyarországon tartott hétvége szervezésének időszakából való ez a beszélgetés: Ausztriai házaspár: „Hol tarthatnánk a hétvégét? “Válasz: Van két pár, akik két egymás feletti lakásban élnek. Ott lehetne. Ausztriai házaspár: Az így nem fog működni. Van elég németül beszélő pár, akikkel kezdhetünk? Válasz: Nem, nincsen, de tudunk fordítani. Ausztriai házaspár: Ez lehetetlen, a HH nem működik fordítással. Aztán kiderült, mégis működik. 

1984.                

április 9-11. között megtartották az első hétvégét Magyarországon hét házaspár részvételével, két lakásban, fordítással. A párok a fürdőszobában, az éléskamrában vagy az előszobában beszélték meg a leveleiket – bárhol, ahol tudtak egy kis helyet találni. Abban az időben a magyar állambiztonsági hatóság és az állami egyházügyi hivatal lehallgatta a telefonvonalakat és minden, ami nyugatról származott, különösen gyanússá vált. A találkozó szórólapjait Bécsben nyomtatták ki, majd egy pincében rejtették el azokat abban a reményben, hogy ott nem találják meg házkutatás során. Hogy minden gyanút elkerüljenek, a szórólapok egy „Házas Hétvégére “invitáltak és nem „Házas Találkozóra “. Magyarországon a hétvégéket azóta is „Házas Hétvégének “nevezik.  Az első nemzeti felelős team, 1984–1987-ig megbízottként, majd 1993-ig választott vezetőként Csanády Márta és Mihály, Blanckenstein György atyával.

1985.                

májusától már magyar párok is ültek a hétvégék teamjében, 

1986.                

májusában pedig megtartották az első teljesen magyar nyelvű EH–t Budapesten. 

1986.                

januárjában egy pécsi Első Hétvégével kezdődött a vidéki hétvégék sora, majd 

1989-ben                

megindult a misszió a határokon kívüli magyarlakta területek felé. Először az akkori Jugoszláviában a Vajdaság területén, később Kárpátalján, Felvidéken, majd a magyar határ melletti Partiumban és később a Székelyföldön terjedt futótűzként a Hétvége. 

ma

közel 9000 pár, és 500 atya, illetve szerzetes vett részt Első Hétvégén. Az aktív párok száma kb. 1800, az aktív atyák száma kb. 100.