Pillanatnyilag nincs meghirdetett időpontunk.

A Házasság hete és a Házas-Hétvége

Magyarországon idén, tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Házasság hetét. Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A Magyar Házas-Hétvége közösség is évről évre kapcsolódik ehhez az eseményhez. A Szerelmi Kalandtúra szervezői, kivitelezői között is ott találjuk a házas-hétvégéseket és a Házasság hete arcai között is szerepeltek már aktív házas-hétévégés párok! Készüljünk! 2022-ben: február 13. és február 20-a között lesz a Házasság hete.

A 2022. évi Házasság hete arcai igaz még nem ismertek, de lehetnek már most elképzeléseink a jövő februárról, például: remélhetőleg NEM lesz vírushelyzet és ünnepelhetünk majd nyilvánosan is. Talán az elmúlt időszak nehézségeiből tanulva, más szempontokat is felfedezve örülhetünk életünk szerelmének és a családunknak.

Végül nézzük ennek az ünnepnek az eredetét, hiszen így sokkal érthetőbb lesz számunkra mit is ünneplünk és miért.

Szent Bálint vagyis latinul Szent Valentinus, Kr.u. III. századi vértanúszent. Valójában nem egy, hanem két azonos nevű személyről van szó. Mindketten a 3. században lettek vértanúk. Az egyik római pap volt, a másik a Rómához közeli Terni város püspöke. Feltehetőleg az előbbi, a Kr.u. 269. február 14-én kivégzett római pap lett a szerelmesek védőszentje, A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint meg is eskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. De ez a nap, az ókori Rómában, Júnó istennő, a házasság pártfogójának ünnepe is volt, amikor is a fiatal leányok Júnó templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához. A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek. Az egyszerű nép (plebejus) ifjú férfiai pedig ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan a szóbeszéd szerint valóban egymásba szerettek, bár ez a népszokás sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt. Szent Valentin vagyis Szent Bálint nemcsak a szerelmesek, és a jegyesek, hanem az epilepsziások és a lelkibetegek védőszentje is. Magyarországon, a svábok ismerték leginkább. Ábrázolása a hazai németség templomaiban gyakori volt. Bálint/Valentin freskó ékesíti ma is a baranyai Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetét, és a közeli Bolyban áll Magyarország mai területén az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna.

„A házasság olyan életstílus-választás, amely mindenki számára nyitott, függetlenül a faji hitvallástól vagy vallástól, amely visszanyúlik a történelembe és előre a jövőbe, amelyben férfiak és nők generációk óta részt vesznek.” Írja a Házasság hete honlapja, az értékek és célok címszó alatt. 1997-ben még ezt nyíltan meg lehetett fogalmazni Angliában. Nem egészen huszonöt évvel később már egy ilyen kijelentés felkavaró, vagy esetleg félremagyarázható is lehet a világ számára. Elképesztő előrelátás ez a Richard és Maria Kane részéről, akik ezt a mozgalmat Angliában, 1997-ben elindították. Minden bizonnyal találkozhattak olyan lelkiséggel, amely rávilágította a házasságra, mint erőforrásra a figyelmét Richrd-nak és Maria-nak.

Végig lapozva az idei és előző évek házaspárjainak történeteit igazán megható, mély könnyfakasztó írások mind! Érdemes belőle töltekezni! 

http://hazassaghete.hu/elozmenyek/ https://issuu.com/harmatkiado/docs/family_2021_01_lapozgato

Forrás: 

https://www.marriage-weekinternational.com/why-marriage-week/, http://hazassaghete.hu/ , https://regi.katolikus.hu/cikk.php?h=728 , Wikipédia, 

2021.07.19.
Picture of Hírek szerkesztői: Marót Balázs és Julcsi

Hírek szerkesztői: Marót Balázs és Julcsi